Verificare portare

Verificare portare

Orice utilizator abonat unui serviciu de telefonie mobila (Telekom, Orange, Vodafone sau Digi Mobil) are dreptul de a isi schimba reteaua pastrand numarul vechi  de telefon (inclusiv prefixul - toate cele 10 cifre) conform "Decizia nr.144/2006 privind implementarea portabilităţii numerelor, cu modificările şi completările ulterioare." si "Decizia nr.3444/2007 privind adoptarea Condiţiilor tehnice şi comerciale de implementare a portabilităţii numerelor, cu modificările ulterioare.". Din anul 2008, orice titular de abonament are posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon, la cerere, atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie mobila sau fixa. Pentru telefonia fixa se poate porta numarul doar in cazul in care se porteaza in acelasi judet.

Verificare portare:

  • La initierea unui apel catre un numar portat (inainte sa raspunda), vei auzi, un ton distinctiv care semnaleaza daca numarul a fost portat sau nu. 
  • La operatorul de telefonie mobila (Telekom, Orange, Vodafone sau Digi Mobil) 
  • Prin intermediul serviciului de relatii cu clientii
  • Accessand site-ul www.portabilitate.ro si completand numarul de telefon in casuta de cautare din partea de sus a site-ului, apoi apasand "AFLA-I RETEAUA". Pe pagina la care sunteti redirectionat o sa apara daca numarul a fost sau nu portat impreuna cu informatiile "Operator curent" (retea), "Data curenta" si "Tip numar".

Verifica daca un numar este portat

Cum ma portez si cat dureaza portarea?

Portarea se face la cererea titularului de abonament cand acesta decida sa se mute in alta retea. Reteaua la care urmeaza sa se mute va realiza procesul de portare in totalitate, noul furnizor de servicii de telefonie mobila va initia acest proces in momentul primirii unei cereri de portare de la abonat.

Portarea dureaza, in conditii normale, maxim 10 zile lucratoare.

Costuri portare numar

Conform legii nr. 304/2003, cap. II, art. 3, 1) "Dreptul de acces la serviciul universal reprezinta dreptul tuturor utilizatorilor finali de pe teritoriul Romaniei de a beneficia de serviciile din sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, indiferent de localizarea geografica si la tarife accesibile". Sumele pot fi percepute doar de furnizorul acceptor (reteaua la care va mutati) si conform ANRC suma nu trebuie sa depaseasca 15 euro. O mare parte din furnizorii nu taxeaza utilizatorul pentru acest serviciu.

Cartela reincarcabila

Chiar is utilizatorii de cartele reincarcabile (prepay) pot sa isi porteze numarul in alta retea. 

Telefonul este blocat in retea

In cazul in care telefonul este blocat in retea (de exemplu in Orange) acesta nu va functiona dupa portare, chiar daca numarul este acelasi. Asadar daca te-ai portat si telefonul tau nu are semnal (no signal) sau nu detecteaza SIM-ul exista posibilitatea ca acesta sa fie blocat in retea (SIM LOCKED). O varianta de rezolvare rapida este sa mergeti al un service GSM si sa cereti deblocarea terminalului (telefonului)  pe IMEI (SIM UNLOCK). Tarifele pentru deblocare variaza in functie de producatorul si modelul telefonului (de exemplu: Apple iPhone, Samsung Galaxy, HTC, LG, Huawei P20, Sony, Nokia, Xianomi, etc.). 


Adaugat la 29.11.2018

Vezi toate articolele