Tentativa de frauda prin mesaje SMS - FluBot

Directoratul Național de Securitate Cibernetică din cadrul Guvernului României și Poliția Română avertizează oamenii să nu deschida mesajele audio primite prin SMS, care sunt o nouă metodă a infractorilor de a sustrage informații și date din telefonul mobil. Aceste mesaje sunt primite de utilizatori de cateva zile si incep cu "Ai un nou mesaj vocal…" urmat de un link, pe care sub nicio forma nu trebuie sa il accesam.

Nu apasati pe linkuri primite din aceste SMS-uri, inclusiv cele care vă includ alte link-uri (mesaje audio, colete ce trebuie livrate, etc.) și cer instalarea unei aplicații pentru asta, este un virus! Mai exact un FluBot Android, un malware care afecteaza in principal telefonele cu Android. Momentan nu exista informatii daca acest virus este si pe iOS.

De asemenea Telekom, Vodafone si Orange au alertat clientii:

Fenomenul „Flubot” este o înșelătorie cu mesaje text care infectează în principal telefoanele Android din toate rețelele și acționează la nivelul mai multor țări din Europa. Este răspândit prin SMS-uri, care sunt trimise pentru a părea ca și cum ar proveni de la companii legitime, în principal firme de curierat

In cazul in care prietenii vostri reclama astfel de mesaje primite, te rugam sa recomanzi:

 

In cazul in care credeti ca sunteti infectat / ati instalat aplicatia trebuie:

  • Sa puneti telefonul in safe mode
  • Sa dezinstalati aplicatia
  • Sa folositi un antivirus din Google Play/Magazin Google sau scanarea telefonului la un service GSM
  • Ca ultima masura puteti incerca sa folositi "factory reset"

Adaugat la 30.04.2022

Vezi toate articolele